Немачки амбасадор „охладио“ Приштину

Немачки амбасадор на Косову и Метохији, Јорн Роде, песимиста је да ће се либерализација визног режима за тзв. Косово догодити ове године, преноси Кљан Косова.
Sputnik

Немачки дипломата у Приштини каже да постоје државе чланице Европске уније које нису уверене да треба укинути визни режим.

"Увек смо говорили косовској влади да је важно да седнемо са тим земљама и убедимо их. Косово мора да ради у том правцу. Европску унију чини 27 држава чланица и све одлуке морају бити једногласне. Радимо на томе да се ово догоди, али не верујем да ће се то десити пре Божића“, рекао је Роде у интервјуу за Кљан Косова, а пренео Косово онлајн.

Како су претходно приштински медији извештавали, Француска и Холандија не желе да одобре либерализацију виза.

Премијер Холандије Марк Руте написао је и писмо Европском парламенту у којем је навео да за земља жели конкретне резултате од Приштине у борби против организованог криминала и корупције.

Роде истиче да Немачка чврсто подржава специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине словачког дипломату Мирослава Лајачака.

"Ситуација никада није била ослобођена тензија. Немачка у потпуности подржава специјалног изасланика Уније за дијалог, како би стране могле поново да разговарају. Добро је што се, упркос свим политичким збивањима на Косову, дијалог наставља“, рекао је Роде.

Коментар