Бајден: Дејтонски споразум донео мир, али посао није завршен

Новоизабрани амерички председник Џозеф Бајден саопштио је да је Дејтонски мировни споразум донео мир БиХ, али да „није довршен рад на промовисању правде, помирења и функционалне мултиетничке БиХ“.
Sputnik

Бајден је навео да је 25 година од потписивања Дејтонског споразума прилика за све стране да размисле о могућности за светлију будућност и да се посвете, како каже, тешким, али неопходним корацима изградње у потпуности функционалне БиХ за све грађане.

„Као председник, радујем се раду са међународном заједницом и народима БиХ ради коначног испуњења обећања из Дејтонског споразума, а то је напредна, праведна и демократска БиХ у срцу Европе, цела, слободна и мирна“, истиче Бајден, преноси РТРС.

Новоизабрани амерички председник је у саопштењу навео да се придружује међународној заједници и становништву БиХ у обележавању 25 година од потписивања Дејтонског споразума, који је, како наводи, окончао најгоре оружане сукобе у Европи још од Другог свјетског рата.

Он је истакао да се данас славе напори миротвораца, а да се жали за губитком око 100.000 живота и расељавања неколико милиона људи, пренела је телевизијска мрежа ВДТН.

„Дејтонски споразум донео је мир БиХ и потврдио њен суверенитет, територијални интегритет и независност. Ипак, четвртину века касније, јасно је да није довршен рад на промовисању правде, помирења и функционалне мултиетничке БиХ. Пречесто видимо побједу национализма над националним интересима и богаћење неколицине испред реформи које би користиле многима“, навео је Бајден.

Прочитајте и:

Коментар