Хакерски напад на америчку Владу, опет крива Русија

Амерички медији поново без основа покушавају да оптуже Русију за хакерске нападе на органе америчке владе. Руска амбасада у Америци је нагласила да су напади у информационом простору у супротности са спољнополитичким принципима Москве.
Sputnik
„Скренули смо пажњу на још једне неутемељене покушаје америчких медија да Русију оптуже за хакерске нападе на америчке државне органе. Одговорно изјављујемо да су напади у информационом простору у супротности са спољнополитичким принципима наше земље, њеним националним интересима и разумевањем како се граде односи између држава. Русија не изводи 'офанзивне' операције у виртуелном окружењу“, наводи се у коментарима које је објавила руска амбасада у Вашингтону на својој Фејсбук страници.

Дипломатска мисија је подсетила да Москва „активно промовише билатералне и мултилатералне споразуме о сајбер безбедности“.

Комментарий Посольства 🔸 Обратили внимание на очередные безосновательные попытки американских СМИ обвинить Россию в...

Posted by Embassy of Russia in the USA / Посольство России в США on Недеља, 13. децембар 2020.

„Желели бисмо да подсетимо наше америчке колеге на иницијативу коју је председник Русије Владимир Путин изнео 25. септембра о свеобухватном програму мера за обнављање руско-америчке сарадње у области међународне информационе безбедности“, приметила је амбасада. „Нисмо добили одговор из Вашингтона, као и на друге наше предлоге за изградњу конструктивног и равноправног дијалога између две земље“.

Канада: Русија и Кина највећа сајбер претња

Раније је прес служба америчког Трговинског министарства потврдила информације о хаковању рачунарске мреже Националне управе за телекомуникације и информације. ФБИ истражује случај. Како је „Ројтерс“ известио, у америчкој обавештајној служби постоји забринутост да су хакери који су напали владу и Министарство финансија можда користили сличне методе да би провалили у друге структуре америчке владе.

Ситуација је толико озбиљна да је, према информацијама „Ројтерса“, сазван хитан састанак Савета за националну безбедност у Белој кући. Истовремено, према извештавањима „Вашингтон поста“, иза ових сајбер напада стоје хакери који раде за руску владу. Међутим, лист не наводи доказе о овим изјавама.

Прочитајте још:

 

Коментар