Додик честитао Бајдену изборну победу

Председавајући Председништва БиХ, српски члан Милорад Додик, упутио је данас честитку председнику САД Џозефу Бајдену поводом победе на изборима.
Sputnik

„У капацитету председавајућег Председништву БиХ, као и представника српског народа у овој институцији, честитам на изборној победи и освојеном мандату на једној од најважнијих и најутицајнијих функција у свету - функцији председника Сједињених Америчких Држава“, истакао је Додик у честитки, преноси Танјуг.

Он је нагласио да су САД, са којима српски народ дели пријатељство и савезништво дуже од једног века, један од аутора и гаранта Дејтонског мировног споразума, усаглашеног у Ваздухопловној бази Рајт-Петерсон, у близини Дејтона, држава Охајо, који је зауставио крвопролиће и грађански рат у БиХ 1995. године, и успоставио уставно-правни систем у БиХ базиран на равноправности два ентитета и три конститутивна народа, преноси РТРС позивајући се на Срну.

Додик је подсетио да се датум усаглашавања, 21. новембар, слави као важан празник у Републици Српској, саопштено је из његовог кабинета.

„Јасно је да је за српски народ и мене лично, неприхватљиво обележавање 25. новембра, датума преузетог из претходног, комунистичког режима СФРЈ, као и датума који је најавио почетак грађанског рата у БиХ, 1. марта, тим више што БиХ нема дефинисан нити усвојен Закон о празницима. Сложићете се да је узајамно поштовање темељ успешне и продуктивне сарадње, која је и БиХ и региону у целини, преко потребна“, истакао је српски члан и председавајући Председништва БиХ.
Коментар