Смртоносна амеба која „једе мозак“ шири се Америком усред пандемије короне

Случајеви амебе која „једе мозак“ забележени широм југа САД-а почели су да се шире према северу кроз слатководне системе, што је процес који забрињава здравствене званичнике који се већ боре са пандемијом корона вируса.
Sputnik

Према новој студији, једноћелијски организам - амеба која „једе мозак“, Naegleria fowleri (N. fowleri) немилосрдно се шири према северу током последње четири деценије.

Истраживачи америчког Центра за контролу и превенцију болести пратили су четдесетогодишње ширење смртоносне амебе широм југа САД-а и приметили су да се појављује и на вишим географским ширинама, вероватно због ефеката климатских промена.

Број случајева остао је исти у односу на претходну годину, али географска кретање представља разлог за забринутост. Амеба узрокује разарајућу и често фаталну инфекцију мозга која се назива примарни амебски менингоенцефалитис (ПАМ).

Настањује се у топлој слаткој води као што су језера, реке и резервоари. До инфекције долази када контаминирана вода уђе кроз нос човека, одакле се шири према горе у мождано стабло.

Инфекција се помера према северу за око 13 километра годишње, а случајеви заразе забележени су у стидијама из чак 1978. године и сви су били повезани са боравком у води.

Истраживачи су такође приметили повишене дневне просечне температуре забележене у две недеље пре сваке инфекције.

„Могуће је да би пораст температуре и последично повећање рекреативних активности у води, попут пливања и водених спортова, могли допринети промени епидемиологије ПАМ-а“, наводе аутори.

Нажалост, тренутно не постоји брзи тест на присуство N. Fowleri у води, па је тренутно једини савет избегавање топле слатке воде током периода лепог времена или држање носа изнад површине воде, преноси РТ.

Прочитајте још:

Коментар