„Мост дићи у ваздух, Русима приредити Перл Харбор“: Предлог из Украјинe за ослобађање Крима

Кијевске власти би требало да развију стратегију војног ослобађања Крима и Донбаса и приреде Русији нови Перл Харбор, сматра украјински политиколог, доктор социјалне економије Зиновиј Свереда.
Sputnik

Он је за телевизију „Прјамој“ изјавио да „нормандијски формат“ наводно никуда није одвео и да су Немачка и Француска више пута на преговорима заузимале двосмислен став, те да је неопходно укључити САД и Велику Британију и дијалог о Украјини.

„Осим тога, хтели ми то или не, Украјина мора да има сопствену стратегију напада. Морамо да се помакнемо, удаљимо од стратегије одбране и загледања у очи партнера“, сматра Свереда.

Међу конкретним мерама он предлаже да се Кримски мост дигне у ваздух и да се руској флоти приреди „нови Перл Харбор“.

„Права одбрана је патриотска свест, одбијање народа да се преда под било каквим условима, обнављање своје војске, па чак и стварање својих космичких снага“, изјавио је политиколог.

Украјина објавила нови видео тестирања „ликвидатора“ Кримског моста

Како је рекао, Украјина на тај начин може да се пореди са напредним земљама по питању заштите својих интереса и тада ће је Велика Британија и Сједињене Америчке Државе третирати као партнера.

Подсетимо, ово није прва амбициозна изјава коју су изнели украјински експерти и војници.

Раније је бивши секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине и шеф партије Европска солидарност Александар Турчинов изјавио да крстареће ракете Р-360 система „Нептун“ наводно могу за неколико минута дауниште руске бродове у Црном и Азовском мору, као и Кримски мост. Он је рекао и да је спреман да лично јуриша на Крим уколико председник Владимир Зеленски донесе одлуку да нападне полуострво.

Војни експерт Михаил Жирохов такође је изјавио да „Нептун“ може да „добаци“ до руских бродова у Новоросијску.

Прочитајте још:

Коментар