Минск узвраћа ЕУ на санкције истом мером

Белоруске власти донеле су одлуку да као одговор на трећи пакет санкција ЕУ против држављана Белорусије прошире списак лица из Уније којима ће бити онемогућен улазак у земљу. Биће ограничени рад читавог низа политичких фондација из ЕУ и реализација бројних програма.
Sputnik

Европска унија је претходно почела да примењује трећи пакет санкцијакојим је обухваћено 29 физичких лица  и седам организација из Белорусије због фалсификовања резултата председничких избора и насиља над демонстрантима. Уз то, из Брисела су поручили да су спремни да још прошире списак ако се ситуација у земљи не поправи.

Белоруски министар спољних послова Владимир Макеј каже да су у Минску детаљно проучили трећи пакет санкција да су као узвратну меру предложили проширивање санкционог списка према грађанима Уније.

Њима ће бити забрањен улазак на територију Белорусије, али и Савезне државе коју чине Русија и Белорусија.

Како је додао, за Минск је политика и логика санкција неприхватљива али је Белорусија принуђена да одговори адекватно на непријатељске рестриктивне мере.

Подсетимо, масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. 

Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Европска унија више пута је изјављивала да не признаје резултате председничких избора у Белорусији. Низ западних земаља увео је индивидуалне санкције лицима за које се верује да су умешана у изборна кршења и сузбијање протеста.

Коментар