Познат план вакцинисања у Србији: Ко ће први примити вакцину и када

Корисници старачких домова старији од 70 година први ће примити „Фајзер-Бионтекову“ вакцину, чије су прве количине од 4.875 доза данас стигле у Србији.
Sputnik

То је предвиђено планом који је данас усвојио Национални коородинациони тим за имунизацију против ковида 19.

Старији од 75 година су најосетљивија категорија становништва, они ће први примити вакцину, тако је и у већини земаља у Европи“, рекао је за Танјуг државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек који је директор Националног координационог тима за имунизацију.

У другој транши, која се очекује у јануару, биће вакцинисани здравствени радници у ковид систему, а затим и остало медицинско особље.

Ђерлек каже да се очекује да у јануару стигне између 350.000 и 360.000 вакцина.

„Цео оперативни план ће бити врло динамичан и мењаћемо га у зависности од количина доза вакцина с којима располажемо. Ми ћемо направити оријентациони план“, рекао је Ђерлек и додао да ће се пратити епидемиолошка ситуација и у складу са тим доносити одлуке о плану вакцинације.

Он је навео да се очекује да почетком следеће недеље почне вакцинација након што, како каже, Агенција за лекове и медицинска средства Србије одобри и услужну дозволу за „Фајзерову“ вакцину.

Прочитајте и:

Коментар