Аутомобил офарбан најцрњом бојом на свету изгледа као звездано небо /видео, фото/

Екипа једног Јутјуб канала офарбала је аутомобил „мицубиши лансер“ најцрњом бојом на свету која може да се купи и упија 99,4 одсто светлости, уз додатак дестилата нафте, због чега његова површина изгледа као ноћно звездано небо.
Sputnik

Најцрња боја на свету, позната ка „мусо црна“, не може да се користи за фарбање аутомобила као уобичајене боје, већ само уз помоћ посебне примене. Та боја толико је црна да аутомобил офарбан њом изгледа дводимензионално.

Аутомобил офарбан најцрњом бојом на свету изгледа као звездано небо /видео, фото/

Експеримент са додавањем дестилата нафте који су спровели на каналу DipYourCar, међутим, дао је невероватан резултат. Дубоко црна боја, уз љубичасте преливе и сјајне тачкице које су остале после испаравања дестилата нафте, подсећају на посматрање удаљених галаксија.

Аутори овог експеримента упозорили су власнике да не фарбају своје четвороточкаше овом бојом, јер иако јој је цена висока, али није астрономска, кошта око 180 фунти за литар, није довољно постојана да би издржала стално излагање Сунцу и временским приликама.

Аутомобил офарбан најцрњом бојом на свету изгледа као звездано небо /видео, фото/

Једина црња боја од „мусо црне“ је вантаблек, али њу произвођач не продаје појединцима. Она упија 99,96 одсто светлости и заправо се ради о наноматеријалу који прекрива одређену површину. Користи се у земаљским и свемирским телескопима, а једина примена ван тога била је неколико пута у уметничке сврхе, док је „BMW“ успео да са произвођачем договори куповину толико боје довољне за фарбање само једног аутомобила X6.

Прочитајте још:

 

Коментар