Хрватска проглашава стање катастрофе

Хрватска влада ће прогласити стање природне катастрофе за две жупаније погођене разорним земљотресом, који је проузроковао огромну штету.
Sputnik

„Прогласићемо катастрофу данас у Сисачко-мославачкој и Загребачкој жупанији, јер смо добили информације с терена о размерима штете, последицама на нормално функционисање живота, и то ће помоћи грађанима“, изјавио је хрватски премијер Андреј Пленковић.

Пленковић је, на конференцији за новинаре, рекао да ће током дана саопштити јавности шта је све до сада предузето.

Хрватска не престаје да се тресе, поново земљотрес у Петрињи
„Влада је суочена с две велике кризе, ми смо одлучили да прогласимо катастрофу у две жупаније, уз постојећи Штаб биће формиран посебан на чијем челу ће бити министар Томо Медвед, а биће укључени представници свих ресора, његови заменици Милошевић и Хорват“, казао је Пленковић.

Он је уочи седице владе навео да су 24 особе повређене у земљотресу, од којих је 18 на болничком лечењу. Међу њима су и четири ватрогасца.

С обзиром на велики број накнадних потреса, Пленковић је рекао да грађани не морају бити у страху, али да морају бити на опрезу.

Навео је и да је пуно учињено на подручју здравства на угроженом подручју и да је информисан да је део болнице у Петрињи безбедан за употребу, као и да ће сисачка болница моћи да прими још 50-ак пацијената.

Прочитајте још:

Коментар