Више јавно тужилаштво изрекло мере за скрнављење меморијала „Вечна ватра“

Младић А. Р. (22), за кога се сумња да је са седамнаестогодишњаком пре недељу дана оскрнавио споменик „Вечна ватра“ на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, на саслушању није износио одбрану и њему је изречена мера забране приласка малолетним лицима из те сумњиве групе, као и мера забране посећивања одређених места.
Sputnik

Како преносе Новости, он је саслушан у понедељак у Вишем јавном тужилаштву.

Припадници МУП пре два дана пронашли су двојицу хулигана, старијег су привели, док је против малолетника поднета кривична пријава за уништавање и оштећење туђе ствари и изазивање националне, расне и верске нетрпељивости. Они су осумњичени да су фарбом ишарали монумент, који су средином децембра открили председник Вучић и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, те да су на канти боје оставили натпис „Ослободиоци? Не, никада“. Такође, угашен је и пламен, симбол споменика и српско-руског пријатељства.

Како је наведено из МУП, претпоставља се да је ова група оштетила и споменике на Калемегдану, у септембру и децембру прошле године. Црвеном и плавом бојом, као и увредљивим натписима биле су ишаране гробнице народних хероја на београдској тврђави у којима почивају Моша Пијаде, Иван Милутиновић, Иво Лола Рибар и Ђуро Ђаковић. Бахати хулигани су ишарали и њихове бисте, а интервенцијом надлежних комуналних предузећа, споменици су убрзо очишћени.

Коментар