Амерички аналитичар позвао да се Москва привуче на страну Вашингтона

Сједињене Америчке Државе морају да се удруже са Русијом како би уравнотежиле моћ Кине, сматра амерички аналитичар Џејмс Дурсо.
Sputnik

Он је у чланку за лист „Хил“ написао да ће недавно закључивање инвестиционог споразума између Пекинга и Европске уније имати негативне последице по континент. Како је рекао, Сједињене Америчке Државе би требало да подсете Брисел да ће делатност европских компанија, у које се „Кина инфилтрирала“, бити подвргнута темељној провери приликом покушаја пословања у Америци.

„Уколико Европа настави да инсистира на својој 'стратешкој аутономији', Вашингтон би требало да испуни ту њену жељу повлачењем својих војника из Европе. Без америчких војника НАТО је – ништа“, пише аналитичар.

​Експерт сматра да би САД требало да изврше притисак на Европу како би уништиле нове односе са Кином, док коначно не буде одобрен инвестициони споразум између Брисела и Пекинга.

Према мишљењу америчког аналитичара, Европска унија би у „идеалном свету“ била у истом блоку са Америком, како би се заједно супротставиле Русији и Кини. Међутим, Дурсо сматра да, уколико Брисел планира да се зближава са Пекингтом, Вашингтон мора да се удружи са Москвом да би уравнотежио моћ Кине.

Прочитајте још:

Коментар