Амерички медији: „Спутњик Ве“ има важну улогу у глобалној вакцинацији

Захваљујући простој логици руска вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) може одиграти важну улогу у глобалној стратегији вакцинације, пише „Бизнис инсајдер“.
Sputnik

На Западу се плаше да ће вакцина повећати геополитички утицај Русије на међународној арени.

Лист, ипак, наглашава велико интересовање различитих држава за руски препарат и назива га конкурентом западним вакцинама.

„Узимајући у обзир просту логику и ниже цене, не изненађује што је „Спутњик Ве“ (Sputnik V) врло привлачна за многе државе које су спремне због ње да пропусте партију западних вакцина“, наводи се у саопштењу.

У Аргентини и Гвинеји се ова вакцина већ користи. Како је саопштио Руски фонд за директне инвестиције још у октобру је од Русије било заказано 1,2 милијарде доза овог препарата. Само је Индија наручила 100 милиона вакцина, Бразил 50 милиона, Узбекистан 35 милиона, Мексико 32 милиона, Египат и Непал по 25 милиона.

Мало је вероватно да ће се појавити неки нус ефекти и да вакцина неће бити ефикасна, наводи се у тексту. Према последњим подацима, ефикасност вакцине је 91,4 одсто. Амерички медији сматрају да, ако чак реална ефикасност вакцине буде и мања, то не умањује њену корист.

Прочитајте још:

Коментар