Америка ће одговорити на хакерске нападе из иностранства /видео/

Администрација новог америчког председника Џоа Бајдена оставиће себи право да одговори на хакерске нападе из иностранства, рекла је представница за штампу Беле куће Џен Псаки.
Sputnik

„На сајбер нападе одговорићемо у време које ми изаберемо и на начин који сматрамо одговарајућим“, рекла је Псаки и подсетила на случај „Солар виндс“, о коме је, како је рекла, Бајден раније говорио.

Подсетимо, у случају напада на базе података компаније „Солар виндс“, група хакера успела је да добије приступ великом броју америчких владиних агенција. Међу хакованима су Министарства одбране, финансија, националне безбедности и трговине, као и Стејт департмент. Осим тога, могуће је да су хаковани и америчко Министарство енергетике и Национална управа за нуклеарну безбедност.

Бројни амерички медији су за хаковање оптужили руске сајбер-криминалце. Истовремено, амерички председник Доналд Трамп рекао је да, супротно тврдњама неких медија, иза хакерског напада на америчке владине агенције могла би да стоји Кина, а не Русија.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков нагласио је да Русија нема никакве везе са нападима и подсетио да је Москва више пута нудила наставак дијалога о сајбер безбедности, али да је добила „категоричко одбијање“.

Прочитајте још:

 

Коментар