Руски дипломата протеран из Албаније због непоштовања епидемиолошких мера

Руски дипломата Алексеј Кривошејев протеран је из Албаније јер је прекршио мере за сузбијање епидемије вируса корона, саопштило је Министарство иностраних послова Албаније. Руска амбасада у Тирани сматра да се ради о неоснованим оптужбама.
Sputnik

Министарство спољних послова Албаније је саопштило да је руској страни од априла прошле године скретана пажња у вези са понашањем дипломате Алексеја Кривошејева.

"Упркос обећањима, руски дипломата је наставио да крши мере. На жалост, Влада Албаније је донела одлуку да објави дипломату Алексеја Кривошејева персоном нон-грата, уз обавезу да напусти земљу у року од 72 сата од момента објављивања одлуке", наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова је, истовремено, изразило спремност за наставак пријатељске сарадње са Русијом, изражавајући наду да ће Москва схватити ово као изнуђену меру ради заштите здравља људи.

Руска амбасада у Тирани је саопштила Спутњику да су оптужбе на рачун руског дипломате неосноване.

"Истичемо да навођење у саопштењу за медије имена нашег службеника представља грубо кршење међународне дипломатске праксе. Министарство спољних послова Русије је информисано о овоме", саопштила је амбасада.

Коментар