После 30 година свињско месо из Србије на тржишту ЕУ

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да се током ове године очекује почетак пласмана свињског меса из Србије и на тржиште ЕУ, први пут после 30 година.
Sputnik

Недимовић је, гостујући на ТВ Прва, рекао да је Србија успешно зауставила ширење афричке куге свиња која је идентификована код домаћих и дивљих свиња на подручју Пиротског и Борског округа.

„И ту смо је зауставили, успели смо да санирамо, данас немамо великих проблема“, рекао је министар пољопривреде.

Навео је да су створени услови и за излазак говеђег меса и јаја из Србије на већа тржишта.

Недимовић је указао да је у 2020. години 70 одсто пала потрошња говеђег места, а 20 одсто потрошња свињског меса јер нису радили хотели и ресторани, пренео је Танјуг.

Пројекти за системе за наводњавање

Министар пољопривреде је рекао да се ради на 49 пројеката за системе за наводњавање на простору Војводине и централне Србије.

„Ово је време озбиљних климатских промена. Суштина је да имате што више воде јер то значи већи квалитет производа и принос, а и већу зараду“, рекао је министар.

У развој система за наводњавање биће, каже, уложено око 100 милиона динара, укључујући и Фрушку гору.

Коментар