Истрага у Црној Гори: Да ли су обавештајци незаконито прислушкивали грађане и спаљивали документа

Специјално државно тужилаштво Црне Горе формирало је предмет поводом навода в.д. директора Агенције за националну безбедност (АНБ) Дејана Вукшића да су поједини припадници те службе незаконито прислушкивали и пратили грађане, а о потом уништили документацију о томе.
Sputnik

Специјална тужитељка Сања Јовићевић потврдила је да је Тужилаштво формирало предмет и покренуло преткривични поступак, пренеле су подгоричке „Вијести“.

В. д. директора АНБ Дејан Вукшић рекао је недавно да је било спаљивања материјала који се односе на прикупљање података о грађанима, без одлуке суда.

„Тачно је да постоје докази да је уништен део документације који није пролазио званичну евиденцију. Тачно је да постоје докази да је уништен део документације - списи о тајном прикупљању података без претходне одлуке донесене у складу са законом“, саопштио је Вукшић.

Рекао је и да се прикупљају информације и докази који се односе и на друге незаконитости у раду појединих службеника Агенције „за које постоји основана сумња да су својим радњама најгрубље прекршили Устав Црне Горе којим су загарантована слобода и права човека и грађанина“, рекао је Вукшић.

Вијести: Спаљена тајна документа Агенције за националну безбедност

Вукшић је казао је да ће о свему обавестити Скупштину и надлежне органе ради утврђивања одговорности.

Он је саопштио и да постоје индиције да се одређени број легитимација те тајне службе налази код особа које нису њени запослени, због чега планирају израду нових исправа, али и одузимање оружја АНБ-а онима који га поседују, а за то немају упориште у закону.

Вукшић је најавио и да ће, након скупштинског Одбора за безбедност и одбрану, и јавност упознати са именима оних који су незаконито праћени и прислушкивани.

Седница скупштинског Одбора за одбрану и безбедност, који обавља парламентарни надзор над радом АНБ, још није заказана јер парламентарна већина нема кворум за одлучивање - пошто је члан тог тела Филип Аџић (ГП УРА) поднео оставку, а његов наследник још није изабран.

Административни одбор је крајем прошле седнице предложио Милоша Конатара (ГП УРА) на то место, али то треба да потврде посланици на пленарној седници.

Прочитајте још:

 

Коментар