Директор „Голдман Сакса“ кажњен смањењем плате за 10 милиона долара

Америчка инвестициона банка „Голдман Сакс“ смањила је годишњу плату извршном директору Дејвиду Соломону за 10 милиона долара или 36 одсто, као казну због улоге банке у једном од највећих финансијских скандалу у свету којем је учествовао малезијски државни инвестициони фонд, познат као 1МДБ.
Sputnik

Инвестициона банка „Голдман Сакс“ пристала је да плати скоро 3 милијарде долара казне након што се изјаснила кривом за оптужбе о кршењу америчких антикорупцијских закона у масовном скандалу са малезијским инвестиционим фондом.

Соломонов компензациони пакет смањен је на 17,5 милиона долара за 2020. годину, у односу на 27,5 милиона долара колико је добио 2019. године, наводи се у најновијем америчком извештају о хартијама од вредности, преноси „Обзервер“.

У октобру је банка најавила да ће се Соломон суочити са смањењем плата, заједно са другим руководиоцима, укључујући финансијског директора Стивена Шера и извршног директора Џона Валдрона, у светлу налаза истраге.

Шерова плата смањена је на 15,5 милиона са 22,5 милиона у 2019. Валдронова зарада смањена је на 18,5 милиона, са 24,5 милиона у 2019. Укупна плата тројице руководилаца за 2020. годину смањена је за 24 милиона као одговор на скандал.

„Иако нико од њих није био умешан или свестан учешц́а фирме у било којој недозвољеној активности у време када је фирма уговарала трансакције обвезницама од 1МДБ, Одбор посматра ствар са 1МДБ као институционални неуспех, који није у складу са високим очекивања која има за фирму“, саопштила је банка.

Скандал се односи на продају обвезница коју је Голдман Сакс“ организовао и потписао за 1МДБ, из чега америчко Министарство правде тврди да је украдено 4,5 милијарди долара.

Кинеско-малезијски финансијер Лов Таек Џо, познатији као Џо Лов, сматра се једним од главних организатора преваре са 1МДБ. Упркос томе што никада није имао формални положај у фонду, он је наводно играо кључну улогу у активностима. Америчко министарство правде оптужило је малезијског финансијера да је смислио заверу за преусмеравање новца из фонда на банковне рачуне бившег премијера Малезије Наџиба Разака, преноси „Биз лајф“.

Коментар