Четворогодишња девојчица пронашла на плажи отисак диносауруса

Четворогодишња девојчица пронашла је на плажи у заливу Бендрикс, у долини Гламорган у Велсу, добро очувани отисак стопала диносауруса.
Sputnik

Научници верују да би он могао да им помогне да одгонетну на који начин су те животиње ходале.

Отисак који је девојчица Лили Вилдер приметила у петак, стар је 220 милиона година и био је сачуван у блату.

Иако је немогуће утврдити који га је тип диносауруса оставио, отисак је дугачак 10 центиметара и вероватно потиче од диносауруса високог 75 центиметара.

Кустос палеонтологије велшког Националног музеја Синди Хауелс описала га је као најбољи примерак икад пронађен на тој плажи, као и целој Британији.

Мајка девојчице, Сали, објаснила је да су она и њен отац Ричард открили отисак стопала и фотографисали га, а затим ступили у контакт са стручњацима.

Диносаурус, који је оставио отисак, сматра се витком животињом која је ходала на две задње ноге и активно ловила друге мале животиње и инсекте.

Сматра се да су примерци раније пронађени у заливу Бендрикс гмизавци више крокодилског типа рептила, а не од диносауруса.

Фосил је извађен ове недеље и однет у Национални музеј у Кардифу, где ће се чувати.

Диносауруси су се први пут појавили пре око 230 милиона година, а њихови отисци стопала могу да расветле рану тачку њихове еволуције, када су се различите групе први пут диверзификовале.

„Њихова очуваност може да помогне научницима да сазнају више о стварној структури стопала јер је довољно јасно да покаже појединачне јастучиће, па чак и отиске канџи“, наводи се у саопштењу Националног музеја Велса, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Коментар