Блинкен обећао Украјини војну помоћ

Амерички државни секретар Ентони Блинкен обећао је у разговору са својим украјинским колегом Дмитријем Кулебом да ће Украјини пружити активну војну помоћ, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.
Sputnik
„Обећао је да ће наставити да пружа активну економску и војну помоћ Украјини“, рекао је Прајс.

Блинкен је такође рекао да Сједињене Америчке Државе „дају приоритет суверенитету Украјине, територијалном интегритету и евроатлантским тежњама“.

Блинкен и Кулеба такође су разговарали о „дипломатском решењу питања руске агресије на истоку Украјине и Криму“.   

„Државни секретар Блинкен истакао је да је важно да Украјина подржава напредак у борби против корупције, реализацији принципа владавине закона, као и у економским реформама“, додао је Прајс.

Према његовим речима, такође је разговарано о борби против вируса корона.

Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу. Украјинске власти су раније више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“.

Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

Прочитајте још:

 

Коментар