Срби из Норвешке организовали видео-конференцију о Јасеновцу

Јасеновац је тема од велике важности, која је деценијама остала непозната међународној јавности, указује Савез српских удружења из Норвешке, који је организовао прву међународну видео-конференцију о концентрационом логору из Другог светског рата.
Sputnik

 

У саопштењу Савеза, који број девет волонтерских српских друштава у Норвешкој, наводи се да је та организација годинама уназад ''сведок чувања'' успомене на српске и југословенске жртве нацистичких логора са севера Норвешке.

''Делимично инспирисани неговањем културе сећања у Норвешкој, а делом неуморним радом документарног режисера, песника и истраживача Јасеновца из Републике Српске, Симе Брдара, родила се жеља да поводом Међународног дана сећања на Холокауст, обележимо и поменемо све жртве страдале у Јасеновцу'', истичу у Савезу.

Изражавају наду да ће интересовање историчара за ту тему порасти и да ће се српска друштва и удружења широм света бавити културом сећања на жртве озлоглашеног концентрационог логора ''Јасеновац''.

Додају да су од Холокауст центра из Осла добили обећање да ће покушати да им својим саветима помогну у организовању следеће конференције.

''Њихово искуство са овом темом је неизмерљиво и незаменљиво, и ми смо им већ унапред захвални на показаној доброј вољи'', стоји у саопштењу.

У Савезу се надају и оснивању фонда који би се бавио неговањем културе сећања на настрадале.

На конференцији су, између осталих, учествовали норвешки историчар Кнут Флувик Туресен, израелски историчар Гидеон Грајф и литванска глумица и позоришна редитељкиа Карина Ћешујко.

Прочитајте још:

Коментар