У Русији направљен прототип модернизованог хеликоптера „Алигатор“ Ка-52М

Арсењевска авијациона компанија „Прогрес“, која улази у састав холдинга „Хеликоптери Русије“ направила је два прототипа модернизованих борбених хеликоптера Ка-52М и спремна је да започне испоруку првих серијских хеликоптера 2022. године, изјавио је директор компаније Јуриј Денисенко.
Sputnik
„Прошле године смо на бази серијских хеликоптера направили два прототипа модернизованих борбених хеликоптера Ка-52М, који се одликују повећаним карактеристикама и појачаним борбеним могућностима“, преноси Спутњик речи Денисенка.

Он је навео да су тестирања Ка-52М, која су почела прошле године, обављена на територији Националног центра за градњу хеликоптера „Миљ и Камов“ и да се завршетак развојних радова планира у 2022. години.

Шта може руски хеликоптер "Алигатор": Уништава дронове или се „дружи са њима“? /видео/

„Уклапамо се у овај рок и узимајући у обзир трајање производног циклуса, спремни смо да већ сада почнемо са монтажом хеликоптера Ка-52М како бисмо обезбедили прве испоруке серијских летелица следеће године“, додао је Денисенко.

Хеликоптер је опремљен модернизованим оптичко-електронским системом са увећаним дометом откривања и препознавања циљева, новим дигиталним погоном, који ће повећати тачност циљања приликом гађања из топа. Модернизовани Ка-52 добио је и нови радарски систем са активним фазним антенским низом и навођеном ракетом увећаног домета.

Елисе главног ротора су опремљене јачим грејачима, што ће омогућити коришћење хеликоптера у свим температурним опсезима, укључујући и Арктик. Хеликоптер има и снажније точкове стајног трапа, које су веће носивости и отпорности на хабање, као и лед осветљење.

Модернизовани „Алигатор“ има и нов ентеријер кабине, која ће обезбедити испуњавање савремених ергономских захтева, укључујући и пилотирање у мраку са наочарима за ноћно посматрање.

Подсетимо се, 10. августа су „Хеликоптери Русије“ извели први лет прототипа најновијег борбеног хеликоптера Ка-52.

Прочитајте још:

Коментар