Блинкен: Вашингтон ће размотрити нове начине за јачање стратешке стабилности са Русијом

Сједињене Америчке Државе ће, упркос несугласицама, тражити нове начине за јачање стратешке стабилности са Русијом, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Sputnik

У интервјуу за радио НПР, Блинкен је навео америчке притужбе на Русију, укључујући случај Алексеја Наваљног, наводна сајбер хаковања, ситуацију у Украјини и „мешање у изборе“ (Москва негира све оптужбе).

„Али у исто време, успели смо да врло брзо – будући да је то у нашим интересима – продужимо Споразум о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ-3) на пет година. И тражићемо друге начине за унапређење стратешке стабилности са Русијом, иако јасно говоримо да њихови поступци... представљају изазов за наше интересе и вредности“, констатовао је Блинкен.

„Морамо бити у могућности да радимо на оба фронта“, додао је он.

Министарство спољних послова Русије разменило је 3. фебруара са амбасадом Сједињених Америчких Држава ноте о завршетку унутрашњих процедура неопходних за ступање на снагу договора о продужењу Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања. Министарство спољних послова нагласило је да је продужењем овог споразума обезбеђено очување и даље функционисање основног механизма за одржавање стратешке стабилности, који на строго паритетној основи ограничава ракетно-нуклеарне арсенале двеју земаља.

Прочитајте још:

Коментар