Две дозе вакцине нису довољне: Бил Гејтс изнео нову теорију о корони

Могуће је да ће бити потребна трећа доза вакцине против вируса корона да би се спречили озбиљни случајеви болести изазвани новим сојевима, рекао је милионер и филантроп Бил Гејтс.
Sputnik

Ова изјава долази усред све веће забринутости да су постојеће вакцине мање ефикасне против јужноафричког и бразилског соја короне. 

„Гледај своја посла“: Бил Гејтс новом идејом за спас планете запрепастио многе

„Сада је питање да ли нам је довољна само изузетно висока покривеност постојећом вакцином или нам је потребна и трећа доза исте вакцине или нам је потребна модификована вакцина?“, рекао је Гејтс за Си-би-ес Ивнинг њуз.

„Свих пет компанија које производе вакцине у САД желе да се припреме за случај да људи који су већ примили две дозе могу да добију и трећу дозу вакцине. Мислим да је разумно развити модификовану вакцину како бисмо били потпуно сигурни да ће деловати и на ове сојеве вируса", рекао је он.

Гејтс финансира истраживања у Јужној Африци како би се утврдило да ли су вакцине компанија „Астра зенека“, „Џонсон & Џонсон“ и „Новавак“ подједнако ефикасне и против заразније варијанте вируса корона.

„Овај сој је за Астра зенеку посебан изазов, док су вакцине „Џонсон & Џонсон“ и „Новавак“ нешто мање ефикасне, али ипак довољно ефикасне“, навео је Гејтс. 

Ако се вирус корона не искорени, додао је, у будућности ће бити потребно поново се вакцинисати.

„Вероватно не на годишњем нивоу, али све док вирус постоји, желимо да се што мање шири Америком“, навео је. 

Бил Гејтс: Постоји претња по човечанство о којој нико не жели да говори

Доктор Скот Готлиб, бивши шеф Управе за храну и лекове, рекао је недавно за Си-би-ес њуз да верује да ће вакцине које се тренутно дистрибуирају у САД пружити разумну заштиту од нових сојева вируса. Ипак, додао је, да ће можда бити неопходно и примање додатних доза вакцине на јесен.

Прочитајте још:

Коментар