Словачки премијер: Москва предлаже - ако због руске вакцине прети пад владе, да раскинемо уговор

Словачки премијер Игор Матович саопштио је да је од руског произвођача вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) добио званични предлог да се поништи уговор о испорукама вакцине Словачкој ако због руског препарата постоји опасност да падне влада у Братислави.
Sputnik
„Синоћ касно сам добио званични предлог произвођача вакцине да су спремни, у ситуацији када су препарат у Словачкој толико омрзнули да коалициони партнери у влади прете падом владе, да данас раскину уговор о испоруци два милиона доза вакцине. Без санкција по Словачку јер 40 земаља чека испоруку ‘Спутњика Ве’ “, навео је Матович.

Он је додао да лично у потпуности разуме руску страну и да би му, да је на њиховом месту, исто тако било непријатно ако би препарат који спасава животе био коришћен за политичке окршаје.

Скандал са Украјином и најновији пост премијера нису повезани.

Матович је на удару критика у својој земљи због набавке руских вакцина, али он каже да постоје стереотипи да, преговори са Русијом аутоматски значе издају Словачке.

Скандал у односима са Украјином изазвала је његова шала да је руском председнику Владимиру Путину за вакцине обећао закарпатску Украјину. Кијев је затражио званично извињење Матовича због те изјаве.

Подсетимо, у понедељак је у Словачку стигла прва партија од два милиона доза руске вакцине против короне "Спутњик Ве" колико је договорено.

Прочитајте још:

 

Коментар