Бела кућа подржала ограничавање председникових ратних овлашћења

Бела кућа подржала је захтеве појединих чланова америчког Конгреса да се укину два правна акта која дају могућност председнику да употреби војну силу ван граница земље без одобрења највишег законодавног тела САД.
Sputnik

Такав захтев у Конгресу дошао је после америчких напада на мете у Сирији које је наредио председник Џо Бајден, користећи два акта донета 1991. и 2002. године.

Упозорење из Москве: Амерички ваздушни удар на Сирију ризичан и бесмислен, прети ескалација

Захтев за њихово укидање поднели су заједно и демократски и републикански сенатори, а из Беле куће је саопштено да желе доношење нових правила „са уским и специфичним оквиром, која би омогућила одбрану Американаца од могуће терористичке претње и завршетак бесконачних ратова“, изјавила је за америчке медије портпаролка Беле куће Џен Псаки.

Сенатори Тим Кејн, демократа, и републиканац Тод Јанг поднели су 3. марта захтев за укидање ова два правна акта.

Према америчком уставу, само Конгрес може да одобри улазак у рат, али су ова два акта, усвојена пред Први заливски рат и после терористичких напада 11. септембра у Њујорку, давала могућност председницима да употребе војну силу ван граница земље.

Они су то обилато и чинили у многим земљама света, од Авганистана, Ирака, Сомалије, Сирије, Јемена...

Бајден је недавни напад на циљеве у Сирији оправдао „самоодбраном“, односно одговором на нападе које су извеле групе са подршком Ирана. Међутим, његово објашњење није убедило конгресмене, који су захтевали доказ легалности таквих акција.

Прочитајте још:

Коментар