Шпанија уводи ограничења пре, за време и после Ускрса

Власти шпанских региона, сем Мадрида, сложиле су да ограниче путовања током Ускршње недеље.
Sputnik

 

Шпански Међутериторијални савет националног здравственог система (ЦИСНС), који окупља шефове регионалних здравствених служби и Министарство здравља, сложило се да ограничи путовања током предстојеће ускршње паузе и дугог викенда од Ускрса.

Договор укључује закључавање територија од 26. марта до 9. априла и од 17. до 21. марта у областима у којима је 19. март празник Очева, преноси шпански Ел Паис.

Усвојене мере подразумевају полицијски час од 23 до 6 сати ујутру, забрану окупљања више од четири особе у затвореном и шест на отвореном простору, док у кућама и становима могу да бораве само они који у њима живе.

Предвиђена је и забрана организовања догађаја било које врсте, док се регионима саветује да не ублажавају мере раније уведене две недеље пре Ускрса, чак и ако се епидемиолошка ситуација побољша.

Како је одлучено, све територије ће бити предмет периметалне блокаде, осим Канарских и Балеарских острва, међутим туристима ће у том периоду бити забрањен улазак.

Одлука је донета ради спречавања ширења корона вируса и са тим се сложило свих 17 региона сем Мадрида, али одлука ће бити обавезна за све.

Мадридски секретар здравља Енрике Руиз Ескудеро рекао је да Мадрид неће затворити своје границе и да ће предузети мере за које сматра да су одговарајуће.

Коментар