Америка покушала да одговори Бразил од куповине „Спутњика Ве“

Америка је покушала да одговори Бразил од куповине руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), следи из Извештаја америчког Министарства за здравство и социјалне службе. На то је указао руски произвођач вакцине, оценивши да је такво понашање неетично.
Sputnik

У Извештају, сачињеном крајем 2020. године, наводи се да је Одељење америчког Министарства здравља за међународна питања „искористило дипломатске односе у региону северне и јужне Америке“ како би се супротставило напорима више држава које су наводно настојале да „на штету безбедности Америке“ ојачају свој утицај у том региону. Те земље су Русија, Куба и Венецуела.

​На Твитер налогу вакцине „Спутњик Ве“ објављен је и део Извештаја у којем се наводи да је то Одељење заједно са другим америчким институцијама јачало везе и пружало помоћ земљама северне и јужне Америке како би их одговорили од тога да приме помоћ од „злонамерних држава“.

Као један од примера наводи се и то да је канцеларија аташеа за питања здравства употребљена како би убедили Бразил да не набавља руску вакцину против ковида.

„Америчко Министарство здравља је јавно потврдило да је вршило притисак на Бразил у вези са вакцином ‘Спутњик Ве’. Верујемо да земље треба да сарађују како би спасиле животе. Напори усмерени на поткопавање вакцине су неетични и цена тога се плаћа животима“, наводи се на Твитер налогу руске вакцине.

​Подсетимо, прошле недеље је бразилско Министарство здравља објавило да ће од Русије набављати вакцине против вируса корона. Бразил је на другом месту у свету по броју оболелих од вируса корона. Од почетка пандемије у Бразилу се вирусом корона заразило више од 11,5 милиона људи, а битку са вирусом је изгубило скоро 280.000 Бразилаца. 

Прочитајте још:

Коментар