Путин честитао Кримљанима годишњицу присаједињења Русији: Данашњи датум - историјски

Председник Русије Владимир Путин честитао је Кримљанима седму годишњицу присаједињења Русији. Тај датум је, без преувеличавања, историјски, рекао је Путин.
Sputnik
„Честитам вам седму годишњицу присаједињења Крима и Севастопоља Русији. То је празник за све нас, за читаву нашу земљу – велику, огромну Русију“, рекао је Путин.

Рад на развоју Крима одвија се непрекидно и на системском нивоу, али још много тога треба урадити, поручује председник Русије.

„Предстоји нам да урадимо још доста тога. Знате и сами колико тога још треба изградити, обновити, довести у ред, колико се проблема накупило за претходних неколико деценија“, рекао је руски председник у он-лајн обраћању грађанима Крима и Севастопоља.

Он је додао да се велика средства улажу у привреду, социјалну сферу, транспортну инфраструктуру, а посебна пажња се поклања очувању културног наслеђа и споменика.

Руски председник је додао да деценијама у Крим није улагано, да су средства и ресурсе само извлачили. Дошло је време да се надокнади пропуштено, додао је Путин.

Према његовим речима, обим приватних инвестиција на Криму треба да премаши билион рубаља (13 милијарди долара) у наредне четири године.

О успеху наших акција можемо говорити само ако успемо да осигурамо суштински раст приватних инвестиција, рекао је Путин и додао да је реч о амбициозном задатку.

Реализација великих пројеката на полуострву, укључујући решавање питање водоснабдевања и електроснабдевања створиће услове за даљи развој Крима.

Додао је и да питање водоснабдевања сада приоритетно.

Током теле-моста је поручио и да ће руске власти учинити све како би осигурале стабилност и безбедност Крима, да ће развијати регион и стварати услове за прилив инвестиција.

Подсетимо, Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

Прочитајте још:

Коментар