Мали: Влада усвојила предлоге закона за трећи пакет помоћи

Влада Србије усвојила је данас пет предлога закона из надлежности Министарства финансија, од којих се три односе на трећи пакет мера помоћи грађанима и привреди, а међу којима је и онај који се тиче исплате 60 евра свим пунолетним грађанима, изјавио је за Танјуг министар Синиша Мали.
Sputnik

Један од њих је проширење постојеће гарантне шеме која је формирана прошле године у вредности од две милијарди евра, а сада је проширена за додатних 500 милиона евра, каже Мали.

Министар подсећа да су то кредити које банке дају привреди, а за које гарантује држава.

Други предлог закона, додаје Мали, односи се на још једну гарантну шему за предузећа која су у лошијем финансијском положају, а вредна је 500 милиона евра.

„За те кредите држава гарантује још више, уколико то предузеће не врати кредит банци, део враћа држава у његово име“, појаснио је министар.

Трећи предлог закона је о исплати 60 евра свим пунолетним грађанима, додаје министар, и подсећа да пријава за ту врсту помоћи почиње 28. априла и трајаће до 15. маја.

Пријављивање за 60 евра биће исто као и прошле године, преко кол-центра и портала Управе за трезор.

„Позивам све грађане да се јаве. Ми ћемо првих 30 евра исплатити у мају, а наредних 30 евра у новембру. Само једном је неопходно да се пријавите да добијете два пута по 30 евра", рекао је Мали.

Очекује да ће се тај Предлог закона у наредне две до три недеље наћи у парламенту и да ће кренути у примену чим га посланици одобре.

Министар подсећа да се прошле године за помоћ од 100 евра пријавило 6,2 милиона грађана.

„Тиме показујемо да су нам финансије и даље стабилне, да имамо новца и желимо да помогнемо свим грађанима с обзиром да се пандемија вируса корона продужила“, рекао је Мали.

Четврти Предлог закона је закон о осигурању који би, како каже Мали, требало да реши питање друштвеног капитала у осигуравајућим друштвима.

„Превасходно овде мислим на три друштва – ’Дунав осигурање‘, ’ДунавРЕ‘ и ’Триглав осигурање‘. Решићемо тако што ћемо друштвени капитал у тим институцијама расподелити тако да 70 одсто иде држави, 25 одсто садашњим и бившим запосленима и пет одсто у акцијски фонд“, објаснио је Мали.

На такав начин ће, каже, бити издефинисана власничка структура у тим институцијама и „ставити тачка“ на друштвени капитал који и даље постоји.

Последњи Предлог односи се на закон о е-фактурама који ће, према речима министра, побољшати пословање привредних субјеката.

Коментар