ЕУ подигла лествицу Србији, многе чланице не би могле да је прескоче

Европска унија подигла је лествицу критеријума за Србију толико високо да је бројне државе ЕУ не би могле прескочити чак ни данас, а камали када су постале пуноправне чланице, било да је то било 2004. године, 2007. или 2013, каже државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић.
Sputnik

Старовић је то рекао коментаришући извештај о Србији, који је усвојио Европски парламент (ЕП)

Државни секретар је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је било велико интересовање посланика ЕП, поднето је више од 400 различитих амандмана на извештај о Србији, и да ће се анализирати током дана коначни текст извештаја.

Нови надреални захтев Брисела Србији – да се укине Спутњик

„Може се закључити да с једне стране ЕП на позитиван начин оцењује економске резултате у претходном периоду, ово је први извештај у новом сазиву парламента, оцењује се позитивно и улога Србије у региону Западног Балкана, а са друге стране постоје више критички интонирани сегменти извештаја који се тичу владавине права, борбе против корупције и криминала, медијских слобода“, истакао је Старовић.

„Инсистирамо да се одмакну од општих места и паушалних оцена и да нам када год је то могуће истакну шта су конкретни примери где постоје замерке на поступање наших државних органа, и када сведемо то са нивоа општих места на конкретне замерке, покаже се често да посланици куцају на отворена врата и да је Србија већ остварила значајне резултате у решавању појединих случајева“, рекао је Старовић.

Он додаје да можемо да поздравимо то што је коначно дошло до иоле одлучније реакције из Брисела на изјаве Аљбина Куртија и друге политичке изјаве из Приштине.

Према његовим речима, скандалозна је изјава Куртија да нема намеру да било шта учини у формирању Заједнице српских општина, што је обавеза из Брисела од пре осам година.

„У претходним годинама ЕУ није имала довољно одлучности да приволи албанске лидере у Приштини да се држе договореног, сећамо се антицивилизацијских такси на робу из централне Србије и БиХ, у тим околностима ЕУ није учинила ништа, и било је потребно да дође до одлучнијег деловања Трампове администрације како би таксе биле уклоњене“, подсетио је Старовић.

Казао је да Србија подржава процес дијалога и да је спремна да у њему учествује.

Шта доноси Лајчак: ЕУ не може да изврши притисак на Србију, али може - Немачка

„Препознајемо велику приљежност преговарача Мирослава Лајчака, верујемо у његове добре намере, али за танго је потребно двоје, потребно је да имамо адекватан ниво спремности и у Приштини. Тешко је замислити да би било ко од наших садашњих међународних партнера и саговорника када би ушао у наше ципеле могао да прихвати ситуацију у којој је сада потребно преговарати и закључивати некаве нове споразуме, а да Приштина није претходно испунила оно на шта се обавезала пре осам година Бриселским споразумом“, каже Старовић.

Додаје и да је „за нас Вашингтонски споразум важан, говорим о сегменту на који се Србија обавезала, то није израелско признање независности тзв. Косова и отварање њиховог представништва у Јерусалиму“.

Појашњава да је од 2008. године па надаље, Анкара била један од најважнијих међународних спонзора приштинске администрације, у међувремену се ситуација унеколико променила, степен активне подршке у мултилатералним организацијама опао је и опадаће. Навео је акцију хапшења такозваних Гулениста у Приштини, пре три године, које су турске безбедносне службе обавиле самостално.

Велико је незадовољство Турске због отварања тзв. амбасаде у Јерусалиму, последице ће бити дугорочне и у реакцијама других арапских држава које делују у оквиру Арапске лиге, истиче Старовић.

Прочитајте још:

Коментар