Вучић: Вакцинисаћу целу нацију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би потенцијално ограничавање извоза вакцина из Европске уније могло да угрози процес вакцинације у Србији.
Sputnik

„Како могу то да ураде? Мислим да то неће учинити, јер то би било невероватно. Сви би у Србији били бесни“, рекао је Вучић за лондонски „Фајненшел тајмс“.

Осуђујући планове ЕУ, Вучић је додао да је Србија већ платила „Фајзеру“ дозе и договорила транше.

„Не разумем како могу да уклоне мене који сам већ платио и имам договорен дан испоруке“, рекао је.

ФТ наводи да је Брисел предложио „дискреционе блокаде извоза вакцине“ у треће земље са вишом стопом имунизације од ЕУ или оне које нуде вакцине произведене у ЕУ „вакцинашким туристима“ или увозе вакцине из блока, али их не шаљу заузврат.

Ако стигне пошиљка „Фајзера“ и са још милион доза „Синофарма“, које се очекују следећег месеца, Вучић предвиђа да ће 2,2 милиона грађана или 37 одсто одрасле популације бити потпуно вакцинисано до краја априла.

Одушевљени смо и поносни на Србију: Привредници који су дошли да се вакцинишу за Спутњик /фото/
„Вакцинисаћу целу нацију“, поручио је председник Србије.

Лист напомиње да се преко портала електронске управе за вакцинацију у Србији могу пријавити и странци и да је на хиљаде грађана с Балкана и из других делова похрлило у Србију да прими вакцину, као и да је Србија у петак почела имунизацију тражилаца азила у мигрантским камповима и вакцинисала 4.000 здравствених радника у суседној БиХ.

Вучић је, међутим, одбацио критике о „вакцинашком туризму“, додаје лист.

„Вакцине дајемо бесплатно свима ... Треба да будемо од помоћи и да подржимо све остале, јер чак и ако смо добри с процесом вакцинације, не значи да ћемо бити добро и сигурно ако људи у региону нису“, навео је он.

Србија планира да подигне две нове фабрике вакцина чиме постаје, указао је Вучић, потпуно независна од увоза.

ФТ додаје да ће погон за паковање и дистрибуцију „Спутњика Ве“ (Sputnik V) бити отворен у мају, уз план да се на крају вакцина и производи у Србији, а фабрика „Синофарма“, као заједничко улагање с Кином и Уједињеним Арапским Емиратима, биће отворена у октобру и производиће 24 милиона вакцина годишње.

Вучић је одбио да открије цену вакцине, али је рекао да је Београд пристао да са Синофармом подели информације прикупљене из програма вакцинације.

Лист наводи и да Београд негује блиске везе с Пекингом и подсећа да кинеске фирме граде железничку пругу од Београда до Будимпеште и реализују друге инфраструктурне и безбедносне пројекте, што је прошле године навело амерички Центар за стратешке и међународне студије да каже да Србија постаје кинеска „држава клијент“, пренео је портал Б92.

„Нисам био слеп, као што би неки људи могли да кажу“, рекао је Вучић и подсетио да се крајем прошлог лета лично обратио кинеском председнику Си Ђинпингу како би истражио могућност куповине вакцине.

Прочитајте још:

Коментар