Како ће изгледати главни град прве људске насеобине на Марсу /видео/

Архитектонски студио АБИБОО, који има представништва широм света, представио је планове прве насеобине на Марсу на којој ће један од пет градова чија се изградња планира на Црвеној планети – бити главни град Њуа Сити, у коме ће моћи да живи 250.000 људи.
Sputnik

Изградња је планирана дуж стене у Темпе Менсу на Марсу и градиће се вертикално, уместо хоризонтално, у унутрашњости литице, како би се смањио ефекат атмосферског притиска и зрачења које је за људе смртоносно.

Град би имао сва основна обележја као и градови на Земљи, укључујући канцеларије, станове, па чак и зелене површине. Дизајн простора заснован је на научним истраживањима „Сонет нетворка“ и Друштва „Марс“.

Студио АБИБОО је представио и изглед унутрашњости просторија, а стене ће омогућити сваком будућем становнику да живи у одвојеним просторијама, али и да има приступа другим деловима града намењеним за пољопривредну производњу и производњу енергије.

Становници ће моћи да се баве и сточарством јер је циљ овог пројекта да се изгради самоодржива цивилизација на површини Марса која може да преживи без сталног транспорта намирница са Земље.

Алфредо Муњоз, оснивач АБИБОО-а, рекао је за „Јуроњуз“ да је неопходно обавити бројне анализе како би схватили какви их све изазови очекују на Марсу.

„Морамо да се суочимо са изазовима које Марс поставља, а један од њих је и гравитација која је за две трећине мања него на Земљи. Међутим, срећом, ту је угљен-диоксид и вода на Марсу. Вода је велика предност и омогућиће нам да имамо потребан материјал за изградњу. Помоћу воде и угљен-диоксида ћемо створити угљеник, а помоћу њега челик. У суштини, АБИБОО планира да у изградњи користи само материјале са Марса“, наводи Муњоз.

Људи који би желели да се настане у овом граду на Марсу мораће ипак да то препусте будућим генерацијама, јер се предвиђа да изградња започне тек 2054. године. Усељење ће се највероватније догодити 2100, што је у складу са оним што је и Илон Маск најављивао, да се за његовог живота то неће догодити.

У будући Њуа Сити ће моћи да се смести око 250.000 људи, а име му потиче од митолошке кинеске богиње Њуе, која је заштитница људи.

Што се тиче рекреације, људи ће моћи да упражњавају исте активности као и на Земљи. Од спорта до камповања. Долазак са Земље на Марс ће бити незгодан, али није немогућ.

Чартер-ракете за превоз ће кретати на сваких 26 месеци, а свако путовање ће трајати од једног до три месеца. Цена карте у једном правцу за оне који би да се преселе на Марс износиће око 300.000 долара, али не мора да значи да се до 2100. године и то неће променити, преноси РТС.

Прочитајте још:

Коментар