„Нико тада није знао за Хрватску, Туђман је био у праву“ /видео/

Здравко Мамић, бивши први човек Динама из Загреба, открио је да је Фрањо Туђман, некадашњи хрватски председник, користио спорт да би промовисао хрватску државу.
Sputnik

Мамић је гостовао у Подкаст инкубатору где је у вишесатном разговору одговарао на бројна питања.

„Када сам одлазио у Америку са сином нико није знао за Хрватску. Повезивали су је са Југославијом, а знали су о чему се ради тек на помен Давора Шукера и Кроације. Туђман је тако промовисао државу, Горан Иванишевић је носио шаховницу на знојници, Тони Кукоч је радио у кошарци шта је већ радио...“, истакао је Мамић.

Мамић за Спутњик: Звезда се бори с костурима из ормара, а Динамо с домаћим издајицама

Једна од промена је и промена имена ФК Динамо у ФК Кроација.

„Данас сматрам да се Динамо требало да се зове Кроација и да је Туђман био у праву. Нисам популиста. Растао сам с Динамом, гинуо сам за клуб. Волим Динамо и то име, али знам да је име Динамо од '45, јер су комунисти тада целом Европом давали клубовима име Динамо“, навео је Мамић.

Он је истакао и да је то историјска чињеница.

„То што Динамо никада није био комунистички то је други пар опанака. Увек је био хрватски. Комунисти су му одузели име Грађански и ставили име Динамо. Такође, када се рушила Југославија '89. и '90. Бед блу бојси су викали са северне трибине 'Грађански, Грађански' и Стипе Шувар“, подсетио је Мамић.

Даље, навео је да је резултат тога „највећа глупост“.

„Онда је због компромиса настала највећа глупост ХАШК Грађански. Да је Туђман тада рекао Кроација и то би било најбоље. Или да је рекао Грађански то би била историјска истина јер је Динамо следбеник Грађанског. И данас би био за Кроацију када знам за Туђманову идеју јер тада нико није знао за Хрватску”, истакао је Мамић.

► Мамић у жестоком контранападу – пада хрватско правосуђе?!

► Мамић ван себе: Плачем од среће! /видео/

► Мамић одржао бурну конференцију за медије и „поткачио“ двојицу фудбалера /видео/

 

Коментар