Кравчук: Минск не може бити платформа за преговоре о Донбасу, алтернатива - Пољска

Шеф украјинске делегације у Контакт групи за Донбас Леонид Кравчук изнео је предлог да се преговори из Минска, где су се одвијали пре избијања пандемије вируса корона, преместе у Пољску. Како каже, Минск више не може да буде место за преговоре јер није демократска земља и зависна је од Русије.
Sputnik
„Из некадашњег социјалистичког блока предложио бих Пољску. Због тога што ту неће бити питања. Ми и Пољска нисмо увек били пријатељи и зато нико неће рећи да је Пољска вечни, верни пријатељ Украјине. То би било нормално. Ван социјалистичког блока ту је много земаља. То мора да буде неутрална земља, демократска,то ни у ком случају не може бити Белорусија, јер она, из уста Лукашенка, поручује веома ружне и чак неприличне ствари на рачун Украјине, она је под контролом Русије“, рекао је Крачук у изјави за ТВ „Украјина 24“.
ДНР: Украјина спремна за рат

Кравчук претпоставља да се Русија неће сложити с тим да се преговори пребаце у другу земљу јер је проблематично одвести представнике самопроглашених република у Донбасу у другу земљу.

За себе каже да у Минск неће ићи и да је спреман и да оде с функције ако му буде предложено да се преговори воде у белоруској престоници.

Подсетимо, ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптижују за погоршање ситуације.

Коментар