Кремљ: Друге државе не треба да интересује здравствено стање затвореника на територији Русије

Кремљ „ни на који начин не прихвата“ претње америчких званичника да би Русија могла да се суочи са последицама у случају смрти Алексеја Наваљног, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Sputnik
„Ни на који начин не прихватамо такве изјаве представника других држава. Здравствено стање осуђених и затвореника на територији Русије не може и не сме бити тема интересовања западних земаља“, нагласио је портпарол Кремља.

Одговарајући на питање о забринутости због Наваљног од стране представника других држава, Песков је нагласио да „то није та врста забринутости коју узимамо у обзир“.

Наваљни пребачен у затворску болницу

О здрављу Наваљног

Према речима Пескова, Путин се не бави мониторингом здравственог стања и поштовањем права Наваљног.

„Није ми познато да би председник нешто проверавао на ту тему. Председник се припрема за Федералну скупштину, то је изузетно важан догађај за све нас и за целу нашу земљу“, навео је Песков.

Портпарол Кремља је саопштио да и он не располаже информацијама о здравственом стању Наваљног.

„У складу са тим, не могу тек тако прихватити саопштење о неком критичном стању. Не пратимо здравствено стање руских затвореника, то апсолутно није наша функција“, наставио је Песков.

Одговарајући на питање о обраћању страних личности из различитих сфера у вези са здравственим стањем Наваљног, он је рекао: „Да будем искрен, не мислим да већина потписника писма, ако не и сви, уопште имају појма шта и о коме говоре".

Раније је Наваљни објавио штрајк глађу са захтевом „да се испоштује закон и да се омогући посета изабраног лекара“. Како је саопштио, његово здравствено стање се погоршало. 

Подсетимо, Симоновски суд у Москви донео је одлуку да се Наваљном укине условна казна у случају „Ив Роше“ и замени казном од 3,5 године затвора. Убрзо након тога, водеће западне земље апеловале су на руске власти да ослободе опозиционара.

Прочитајте још:

 

Коментар