Земљотрес у фудбалској Европи – богати најавили Суперлигу, УЕФА прекинула Лигу шампиона!

Група фудбалских клубова, њих укупно 12, објавила је да ће основати елитну Суперлигу, на шта је УЕФА реаговала претњом суспензијама, одлагањем утакмица Лиге шампиона и Лиге Европе, док су негативан став према томе изнели и фудбалски савези земља одакле долазе ти клубови.
Sputnik
Да ли је „револуција“ решење за уздрмане великане?

Идеју о Суперлиги, која ће окупити најбогатије клубове Европе појавила се прошле године, иницијатори су РеалМадрид и Јувентус, а иницијативу су подржали и Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Барселона, Интер, Ливерпул, Манчестер сити, Манчестер јунајтед и Тотенхем.

„Дванаест водећих клубова Европе објављује да је договорено оснивање новог такмичења које ће бити одржавано током радних дана, а њиме ће управљати клубови оснивачи“, наведено је у саопштењу.

УЕФА, која је највећи губитник овакве идеје, као организатор два елитна европска клупска такмичења, Лигешампиона и ЛигеЕвропе, навела је да ће сваки клуб и играч који буду учествовали у Суперлиги бити искључених из свих ФИФА и УЕФА такмичења.

Уз то, УЕФА је најавила да ће сваки клуб који оде у Суперлигу и тиме напусти Лигу шампиона и Лигу Европе бити тужен уз захтев за накнаду штете од 60 милијарди евра.

УЕФА је одлучила и да суспендује такмичења у Лиги шампиона и Лиги Европе, најављена за следећу седмицу.

Национални савези су такође реаговали и објавили да ће сви клубови учесници Суперлиге бити искључени из националних такмичења за сезону 2021/22. 

​► Кампања је уздрмала УЕФА – до нивоа мењања правила

► Баварска Игра престола - Ханси или Хасан?

► „Ако смо ми криви, идемо у затвор, ако нисмо – онда ће налогодавци, следећа инстанца је Стразбур“

Коментар