Бивши полицајац проглашен кривим за убиство Џорџа Флојда

Бивши полицајац из Минеаполиса Дерек Шовин проглашен је кривим за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда у мају прошле године.
Sputnik

Порота од 12 чланова донела је одлуку да је Шовин (45) крив по све три тачке оптужнице за убиство другог степена, убиство трећег степена и убиство из нехата другог степена, након што је три недеље разматрала сведочења 45 сведока.

Приказани нови снимци на којима Џорџ Флојд моли полицију да га пусти

Шовину, који се бранио са слободе, после изрицања пресуде укинута је кауција и одведен је у затвор.

Пороти је било потребно мање од једног дана да донесе пресуду, након суђења које је трајало три недеље, преноси Танјуг.

Одлука је морала да буде донета једногласно, а члановима пороте је речено да не могу да иду кући док не донесу одлуку.

Дерек Шовин је снимљен како клечи на врату Џорџа Флојда више од девет минута током хапшења у мају прошле године, а тај снимак изазвао је протесте широм света против расизма и прекомерне употребе полицијске силе.

Тужилаштво је, током две недеље изношења својих аргумената, тврдило да је Шовин употребио прекомерну, и самим тим нелегалну силу, тиме што је током привођења клечао на Флојдовом врату више од девет минута и на тај начин му ускратио доток кисеоника.

Шовинови адвокати су, током недељу дана изношења својих аргумената, рекли да је он радио оно за шта је обучаван током 19 година рада у полицији Минеаполиса. Шовин је дан после Флојдове смрти отпуштен.

Адвокат породице Флојда Бен Крамп оценио је да пресуда представља „прекретницу у историји“ САД.

​Више стотина људи, који су се окупили испред суда, славили су када је објављена пресуда. Окупљања је било и на месту где је Флојд изгубио живот, али и у Њујорку и Вашингтону.

Флојд је приведен јер је покушао да купи цигарете фалсификованом новчаницом од 20 долара.

Једна од пролазница је снимила Флојда како лежи на земљи и полицајце моли за милост, пре него што је преминуо, а тај видео је изазвао осуде широм Америке и света.

Бајден: Пресуда за убиство Џорџа Флојда огроман корак за правду у САД

Амерички председник Џо Бајден назвао је пресуду којом је полицајац Дерек Шовин проглашен кривим по свим тачкама оптужнице за убиство афроамериканца Џорџа Флојда „огромним кораком за правду у САД“.

Ројтерс преноси да је Бајден поводом пресуде Шовину дао изјаву националној телевизији у којој је поручио да је то било убиство усред дана које је могао да види цео свет и да је системски расизам нешто што оптерећује америчку нацију.

„Ништа више не може вратити породици Флојд њиховог брата и оца, али ово може бити огроман корак напред ка достизању правде у Америци“, поручио је председник САД.

Он је похвалио и жену која је снимила полицајца Шовина како клечи на Флојдовом врату и поменуо полицајце који су сведочили против колеге на позив тужилаштва.

Прочитајте још:

Коментар