Упркос негодовању Запада: Русија затворила део Црног мора за стране бродове

Русија од вечерас затвара приступ одређеним регијама Црног мора за стране војне бродове и државна пловила, наводи се у билтену Управе за пловидбу и океанографију Министарства одбране Русије.
Sputnik

Ограничење ће бити на снази од 21.00 часова 24. априла до 21.00 часова 31. октобра ове године.

У том временском периоду биће затворене три регије Црног мора - део воденог подручја дуж обале између Севастопоља и Гурзуфа, рејон код обале полуострва Керч на потезу природног резервата Опукски и мање подручје код западног дела Крима.

Како истиче Министарство одбране Русије, све те зоне се налазе у територијалним водама Русије и њихово затварање неће ометати пловидбу кроз Керчки мореуз.

Одлука Русије изазвала је негодовање у Кијеву и западним земљама. Украјински МИП изразио је Москви протест, а НАТО је позвао Русију да обезбеди слободу пловидбе и омогући приступ украјинским лукама.

Подсетимо, руски војници су 22. априла одржали међуродовске војне вежбе на полигону „Опук“ на Криму у оквиру изненадне провере борбене готовости. Бродови Црноморске флоте и део снага Каспијске флотиле Јужног војног округа су изашли у морски регион где се вежбе одржавају, саопштило је Министарство одбране Русије.

Како је раније најављено, Русија је од 20. до 24. априла увела привремено ограничење за летове изнад дела Крима и Црног мора, а од 24. априла до 31. октобра затворила је пролаз кроз своје територијалне воде за стране војне бродове и друга државна пловила у неколико региона Црног мора.

Прочитајте још:

Коментар