Једна партија у великој игри: Шта се крије иза рушења руско-чешких односа?

У току је прави дипломатски рат – руководство Чешке планира да уништи односе са Русијом. Шта се то десило са врло присним економским, политичким и културним везама Москве и Прага који су, практично за недељу дана сведени на минимум, анализира руска телевизија „Звезда“.
Sputnik

Премијер Чешке Андреј Бабиш неочекивано је одустао од планиране посете Москви, где је требао да разговара о испорукама руске вакцине против вируса корона. Наредни корак – ванредна конференција за штампу на којој саопштава: 18 руских дипломата имају 2 дана да напусте територију Чешке.

„То објашњава и зашто нисам могао да одговорим на питања, везана за путовање у Москву. Нисам могао другачије да поступим. Ја и премијер се налазимо у контакту са нашим савезницима у ЕУ и НАТО и молимо их за подршку“, изјавио је потпредседник Владе Јан Гамачек.

Како се наводи у саопштењу Министарства иностраних послова Чешке, дипломате које су протерали - су руски шпијуни. Доказа нема, али Праг, изгледа, то и не брине – оптужују руске специјалне службе за експлозију од пре седам година на складишту муниције у Врбјетици.

По мишљењу чешких контраобавештајаца, иза експлозије стоје неухватљиви Боширов и Петров којима на Западу приписују тровање Скрипаља. Сада су изгледа још и професионални диверзанти. Већ се збијају шале – то нису људи, већ временска непогода. Напади ових „супермена“ на складишта муниције се приписује припадницима ГРУ и Спољнообавештајне службе Русије.

„Истакла се Чешка, држава прилично ограниченог суверенитета у спољној политици, и кренула путем ескалације, конфронтације са Русијом. Мора се признати, добила је своје… У својим акцијама Чешка се крила иза јадне и ниске лажи, која је била предвиђена за људе са слабо развијеном интелигенцијом“, изјавио је шеф руске Спољнообавештајне службе Сергеј Наришкин.
Захарова: Чешка ставља на коцку судбину својих дипломата

Оптужбе и претензије расту, ко грудва снега. Сенат Чешке је позвао Владу да раскине споразум о пријатељским односима са Русијом и смањи број службеника руске Амбасаде у Прагу до 1 човека.

Староста 7 рејона Прага затражио је од руског Министарства иностраних послова да ослободи парк у којем се налази руска амбасада. Одговор Русије је ускоро уследио – протерано је 20 чешких дипломата.

Данас, у целој амбасади Чешке у Москви – а то је цео комплекс зграда у центру руске престонице, остало је свега пет дипломата. Рад је паралисан, само конзуларна служба функционише. Без обзира што, за сада, амбасадор остаје у Москви, очигледно, ниво дипломатских односа између две државе је озбиљно снижен.

На томе се, можда, могло и стати, међутим, нови министар иностраних послова Чешке Јакуб Кулганек још више заоштрава ситуацију и већ у четвртак протерује 60 руских дипломата.

Као одговор на ове непријатељске акције Прага, Москва је забранила запошљавање држављана Русије у чешку амбасаду. За неколико дана, Чешка је фактички уништила све што су две државе градиле деценијама.

Више од недељу дана председник Чешке Милош Земан је ћутао. Како је сам саопштио – прикупљао је информације. И тек данас, обраћајући се нацији у вези са инцидентом у Врбјетици, уздржано је изјавио: за сада нема доказа учешћа руских специјалних служби у експлозији.

„Током шест година Служба безбедности у својим годишњим извештајима ни једном није поменула случај Врбјетица, чак ни у делу, затвореном за јавност. Тек су последње три недеље оптужени двојица руских агената. Нема никаквих доказа да су ова два агента боравила у подручју Врбјетице“, рекао је он.

И, ако истрага покаже да руски агенти нису умешани у инцидент, председник Земан сматра могућим да је све ово била провокација и да ће најгоре проћи Чешка.

Дипломатски рат се наставља: Чешка протерује 18 руских дипломата

„Игра која може имати озбиљне последице за политички живот унутар земље. Хајде, без хистерије и нагађања, сачекајмо резултате истраге, а затим ћемо решити ситуацију“, рекао је шеф државе.

Међутим, због чека је Чешка која је увек имала добре економске, културне и политичке везе са Русијом неочекивано одлучила да прекине ово пријатељство? И чије интересе представља актуелни председник Чешке Бабиш, када убеђује Европу да је држава била мета напада руских специјалних служби?

Дипломатски конфликт је већ изашао ван оквира руско-чешких односа. Четворицу руских дипломата су протерали из Бугарске, Пољске, Литваније и Летоније, а тројицу из Братиславе. Бивши председник Естоније је предложио да се прекине издавање виза грађанима Русије.

Ово више није политика и дипломатија, већ слепо праћење антируског курса који је одавно одобрен на Западу. Министарство иностраних послова Русије констатује: оптужбе више и не поткрепљују доказима.

Све је исто као 2018. године, након инцидента са тровањем Сергеја и Јулије Скрипаљ у британском Солсберију. Сценарио након три године се понавља – опет су ту Руслан Боширов и Александар Петров и поново међународни скандал.

Да ли ће експлозија у Врбјетици достићи ново случаја у Солсберију и покренути нови талас санкција против Русије? У питању је велика политичка игра у којој је ово што се дешава у Чешкој, изгледа, само једна.

Прочитајте још:

Коментар