Московски суд ограничио рад „Фонда за борбу против корупције“

Московски градски суд, на захтев тужилаштва, ограничио је рад „Фонда за борбу против корупције“ (ФБК) који је проглашен екстремистичким, саопштили су Спутњику у прес-служби суда.
Sputnik
Московски тужилаштво је захтевало да се екстремистичким организацијама прогласе „Фонд за борбу против корупције“, „Фонд за заштиту права грађана“ и покрет „Штабови Наваљног“. Верује се да се ове организације „баве формирањем услова за дестабилизацију социјалне и друштвено-политичке ситуације“.

Московско Тужилаштво: Структуре Наваљног спремају обојену револуцију по налогу страних центара
Овом мером се непрофитним организацијама привремено забрањује контакт са медијима, организовање јавних догађаја, коришћење услуга банака и учешће на изборима.

Експерти сматрају да ће у овим условима њихов рад бити онемогућен. Сви симболи ће бити незаконити, а медији ће, када их помињу, морати да нагласе да су забрањени. У овом случају, кривична одговорност ће представљати претњу како за организаторе „Фонда за заштиту права грађана“ тако и за учеснике и донаторе.

Према евиденцији Министарства правде, на списку забрањених екстремистичких организација налази се више од 80 удружења, међу којима су и религиозна.

Прочитајте још:

Коментар