Чавушоглу: У Турској ће се производити „Спутњик Ве“

Турска је купила од Русије вакцину против ковида „Спутњик Ве“ (Sputnik V) и усмерена је на заједничку производњу руске вакцине, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу за Спутњик.
Sputnik

„Министар здравља Турске рекао ми је да су се са руским колегама договорили о куповини вакцина ‘Спутњик Ве’ за заједничку производњу. То је, наравно, средњорочни план“, рекао је он.

Раније је агенција Анадолија јавила да је Турска потписала уговор о испорукама вакцина „Спутњик Ве“.

Руски фонд за директне инвестиције и турска фармацеутска компанија „Вискоран илач“ постигли су ове недеље договор о производњи руске вакцине против ковида.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. 

Вакцина је регистрована у 60 земаља са укупном популацијом од три милијарде људи. Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више од података које је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто), саопштио је Руски фонд за директне инвестиције и Истраживачки центар „Гамалеја“.

Прочитајте још:

Коментар