„Гаспром“ мења стратегију – фокус на преради гаса

У текућем периоду „Гаспром“ „мало“ мења стратегију и посвећује више пажње питању стварања нових капацитета за прераду сировина, рекао је шеф компаније Алексеј Милер.
Sputnik
„То је повезано са тим што је гас из налазишта из источног Сибира вишекомпонентан и садржи етан. Осим тога, у западном Сибиру на нашим традиционалним налазиштима радимо у све дубљим и дубљим слојевима залиха гаса, а тај гас садржи етан. Задатак је да монетизујемо резерве гаса који садржи етан“, објаснио је Милер.

Тренутно компанија има два таква пројекта – комплекс у Уст Луги и Амурско постројење за прераду гаса (ГПЗ). Према речима шефа „Гаспрома“, ти пројекти су међу највећим у свету.

Прве две технолошке линије ГПЗ биће пуштене у рад у најскорије време. Постројење се гради од 2015. године. Сировине које ће прерађивати биће гас који се пумпа гасоводом „Сила Сибира“.

Постројење ће чинити шест технолошких линија, а очекује се да постигне пун капацитет 2025. године. Компанија је процењивала вредност изградње на 950 милијарди рубаља.

Према речима Милера, „Гаспром“ такође развија сценарије свог развоја до 2050. године у контексту тренда нискоугљеничне економије.

Осим тога, компанија ради на производњи водоника из метана без емисије угљен-диоксида.

Прочитајте још:

Коментар