Луксузни аутомобили у Србији распродати, неки чекају по шест месеци на моделе од 300.000 eвра

Иако је прошле године продаја опала за 26 одсто, почетак ове године донео је неочекивани раст продаје.
Sputnik
Оно што је била тежња сваке године у свету аутомобилизма поновило се и ове године. Нови модели скупих возила распродати су, појединци су спремни да чекају шест месеци на нове моделе који коштају и до 300.000 евра.
Иако нема промоције аутомобила, попусти и разне врсте поклона очекују купце. У удружењу увозника нису оптимистични, али кажу да је ситуација код нас много боља него у окружењу.
„Пошто сајма неће бити, видимо да многи брендови оглашавају сајамске услове који су у овој сезони нешто на шта су купци навикли. Имамо и успорену добављивост нових возила због заустављања производње код појединих произвођача, тако да сам раст продаје у неком проценту не очекујемо“, наводи Александра Граовац, секретар Удружења Асоцијације увозника возила и делова, преноси РТС.
Тржиште је живнуло од како је почео процес рециклаже, кажу у јединој домаћој фабрици аутомобиле „ФЦА Крагујевац“. Купује се више у прва три месеца ове године.
„Тржиште ове године расте у просеку осам одсто, од чега су путнички аутомобили девет одсто, а комерцијална возила пет одсто. Када су физичка лица у питању, повећање продаје је 38 одсто. Ако причамо о 2019. години која није имала ковид, раст је 28 одсто. Многи би помислили да смо изашли из кризе, али ја то не могу да тврдим јер сајма није било и није било апстиненције у куповини у прва три месеца“, указује Борис Чучковић из „ФЦА Крагујевац“.
И даље имамо субвенције за електрична и хибридна возила, за шта је одвојено скоро милион евра.
Чисто електрично возило има субвенцију од 5.000 евра, док хибриди имају половину од тога.
Прочитајте и:
Коментар