Русија у жижи: Јапан позвао Г7 да се држе истог става према Москви

Министар спољних послова Јапана Тосимицу Мотеги на другом састанку министара спољних послова земаља Г7 изразио је забринутост због читавог низа питања повезаних са Кином, а такође је додао да би земље-чланице клуба требало да разраде „заједнички приступ“ према Русији, јавља агенција Кјодо.
Sputnik
Према речима Мотегија, покушаји Кине да промени статус кво у Источнокинеском и Јужном кинеском мору, а такође ситуација око Тајвана и проблеми са људским правима у Синђану „изазивају озбиљну забринутост“.
На састанку се разговарало о регионалним питањима, а према наводима агенције, Велика Британија је саопштила да су поступци Русије у близини украјинске границе „погубни“.
Како је саопштио високи званичник из америчког Стејт департмента након састанка у Лондону, министри спољних послова Г7 провели су троструко више времена разговарајући о Русији и Кини, него о Авганистану или Либији.
„Почели смо у 8.45 и водили смо дискусију о Кини сат и по, затим су уследиле мање сесије – по 30 минута на Мјанмар, Либију, Сирију, сат и по на Русију, дотакавши се и Украјине и Белорусије, 30 минута на Авганистан“, рекао је представник Стејт департмента новинарима.
Он је додао да је амерички државни секретар Ентони Блинкен изложио концепт актуелне администрације САД о томе да би Русију требало „позивати на одговорност“ и истовремено тежити ка стабилнијим и предвидљивим односима.
Министри спољних послова и развоја земаља Г7 одржавају састанке у Лондону од 3. до 5. маја, што је припрема за јунски самит лидера Г7. Поред министара, састанку присуствују гости – представници Индије, Аустралије, Јужне Кореје, Јужноафричке Републике и Асоцијације држава југоисточне Азије.
Прочитајте још:
 
Коментар