Кључна прекретница за Маска: Ракета „Старшип” коначно успешно слетела /видео/

Прототип ракете компаније Спејс Екс америчког милијаредера Илона Маска „Старшип” успела је да успешно слети, након четири неуспешна покушаја.
Sputnik
„Старшип” је полетео са локације те компаније у Бока Чику на југу америчке савезне државе Тексас и достигао планиран максималну висину од 10 километара, након чега је на тренутак лебдео, а затим се врхом надоле усмерио назад ка Земљи.
Након што се вратила у вертикални положај, летелица се мирно спустила.
​На видео снимку спуштања види се како пламен наставља да гори и након што се мотор искључио, али је аутоматски систем за сузбијање ватре испустио млаз воде и угасио је.
Маск је вест о успешном слетању објавио на Твитеру користећи језик спрецифичан за свемирске летове: "Слетање Старшипа номинално!"
Овај успех је кључна прекретница за приватну компанију Илона Маска у развоју летелице за вишекратну употребу, способне да носи велике количиен терета и астронаута до Месеца и Марса.
Ово је било пето лансирање потпуно комплетираног модела летелице на висину од 10 километара од децембра 2020. године, а током претходних покушаја летелице су експлодирале при слетању или непосредно након слетања.
Коментар