Ватра, дим, рушевине и хаос: Последице ваздушних напада у Израелу и Гази

Израел и Палестина заоштрили су сукобе на Западној обали, ракете се лансирају са обе стране, а иза њих остају жртве, рушевине и хаос. Највећа ескалација у последњих неколико година на границама палестинске енклаве започела је 10. маја увече након сукоба у Јерусалиму.
Sputnik
Сукоб израелске војске и Хамаса кулминирао је синоћ ракетним ударима на главни град Израела Тел Авив, чиме су се обистиниле Хамасове претње да ће извршити напад уколико се наставе удари на Газу.
Удари на Газу настављени су после ракетирања Тел Авива који тренутно санира последице. Државни врх Израела запретио је Хамасу жестоким одговором.
Око 850 ракета испаљено је на Израел са палестинске територије од почетка сукоба. У Појасу Газе услед напада израелске војске погинуло је 35 људи, међу којима 12 деце, а 200 је рањено, објавило је министарство здравља Газе.
Нови сукоб Израела и Палестинаца избио је након уличних нереда током месеца Рамазана, који су почели због тога што су израелске власти одлучиле да због пандемије вируса корона ограниче приступ Храмовној гори, коју и Јевреји и муслимани сматрају светом, где се налази и џамија Ал Акса.
Прочитајте и:
1 / 18
Израелски војници у ватри, након што су Палестинци у Гази послали запаљене балоне преко границе, близу Нир Ама, јужни Израел, 9. маја 2021
2 / 18
Ватра и дим куљају након што су израелске снаге гађале Појас Газе у понедељак 10. маја 2021, при чему је деветоро људи погинуло, међу њима и троје деце.
3 / 18
Мушкарац испред запаљеног аутомобила у Тел Авиву услед ескалације у Појасу Газе 10. маја увече након сукоба у Јерусалиму.
4 / 18
Израелске снаге безбедности испред џамије Ал Акса 10. маја 2021. током сукоба са Палестинцима.
5 / 18
Израелски ваздушни удари усред распламсавања израелско-палестинског насиља, у јужном појасу Газе 11. маја. Израелски дрон испалио је ракете на групу људи на истоку Бејт-Хануна. Напад је био одговор јеврејске државе на лансирање ракета на Јерусалим.
6 / 18
Израелски Јевреји пролазе поред запаљеног аутомобила након сукоба са израелским Арапима и полицијом у израелском мешовитом граду Лоду, Израел, у уторак, 11. маја 2021. године.
7 / 18
Лансирање ракете из Газе на Израел 11. маја, при чему је, по извештајима Израелаца, погинуло шест цивила.
8 / 18
Израелска служба хитне помоћи збрињава повређене након што је у стамбену четврт пала ракета лансирана из појаса Газе у Ашкелону, на југу Израела, 11. маја 2021. године.
9 / 18
Израелски ватрогасци у граду Холон у близини Тел Авива, 11. маја 2021. године, након лансирања ракета из појаса Газе под контролом палестинског покрета Хамас.
10 / 18
Ракете лансиране из града Газе ка Тел Авиву, 11. маја 2021.
11 / 18
An Israeli security officer inspects damages at a house in Yehud, near Tel Aviv, on May 12, 2021, after rockets were launched towards Israel from the Gaza Strip controlled by the Palestinian militant group Hamas. - Palestinian militant group Hamas said on May 12 it had fired more than 200 rockets into Israel in retaliation for strikes on a tower block in Gaza.
12 / 18
Firefighters extinguish burning apartment buildings after they were hit by Israeli airstrikes, in Gaza City, early Wednesday, May 12, 2021. (AP Photo/Adel Hana)
13 / 18
Газа након ракетирања од стране Израела 12. маја.
14 / 18
Стамбени објекат у Гази разрушен после бомбардовања 12. маја.
15 / 18
Ватрогасци гасе пожаре у Гази на стамбеним зградама након што су их погодили израелски пројектили рано у среду, 12. маја.
16 / 18
Бомбардовање Газе у рано јутро 12. маја од стране израелских снага.
17 / 18
Пожар након напада израелских ваздухопловних снага на јужни део Појаса Газе 12. маја.
18 / 18
Палестинац стоји испред огромног кратера у граду Гази који је настао након напада у рано јутро 12. маја.
Коментар