Не треба искључити да ће Приштина покушати да направи нешто налик на „Црногорску православну цркву“

Не треба искључити да ће Приштина покушати да направи нешто налик на Црногорску православну цркву на територији Косова и Метохије, упозорила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић поводом писма власти у Приштини у којем су затражили од Унеска да се српске цркве и манастири уклоне из категорије угрожених.
Sputnik
Брнабићева је рекла је да је писмо које је представницима Унеска послао Аљбин Курти врхунац лицемерја и цинизма.
„Манастири су под сталним оком Кфора, посебно Високи Дечани. Не може да се каже да им није угрожена безбедност, а стални притисци на монаштво и Српску православну цркву се настављају“, указује премијерка, преноси РТС.
Брнабићева наводи да Курти у писму о српској културној и верској баштини и манастирима говори као о њиховој култури и верској баштини, такозваном косовском наслеђу.
„То ми говори да не треба да искључимо да ће у коначници они покушати да направе нешто налик на Црногорску православну цркву Мираша Дедеића на територији Косова и Метохије, дакле неку њихову цркву. То је оно на шта смо ми спремни, знамо како да се дипломатским путем боримо против тога“, поручила је премијерка, преноси Танјуг.
Коментар