Приштина наставља насиље над културном баштином: Министарство културе о Дечанима

Иницијатива да се угрожено културно наслеђе брише са УНЕСКО листе је директни наставак насиља којем је ова културна баштина била мета напада и покушаја да се избрише са лица земље, саопштило је Министарство културе и информисања.
Sputnik
Министарство је указало на бројне неистине, фалсификате и подметања у вези са манастиром Високи Дечани и културним и верским наслеђем Србије изнете у писмима привремених власти у Приштини упућених УНЕСКУ и на адресе више од 50 премијера.
Офанзива из Приштине на српско наслеђе: Курти послао писмо о Дечанима на адресе 50 премијера
Они указују да је исказани интерес Приштине за културу у највећој мери мотивисан „политикантском злоупотребом и покушајем фабриковања идентитета и узурпацијом вековне српске традиције и баштине на Косову и Метохији“.
„У остварењу овог циља Приштина не преза ни од тога да сведе вредност и значај културног наслеђа на прости инструмент за стицање лажног легитимитета уз покушај увлачења дела међународних организација и сцене у своје планове у којима културно наслеђе на Косову и Метохији има само улогу таоца“, указало је Министарство.
Како се истиче, уверавања, ставови и изјаве о такозваној бризи о културном наслеђу могу деловати уверљиво само неком ко уопште не познаје ситуацију на Косову и Метохији, коју не само у скорашњој прошлости, већ и сада одликује атмосфера угрожавања и насиља према српском наслеђу и становништву.
„Лицемерје и цинизам којим се описује стање културне баштине на Косову и Метохији представља додатни доказ спремности на злоупотребу културног наслеђа у дневно политичке сврхе“, наводи се у саопштењу.
Министарство истиче да Приштина говори о наводном добром стању културне баштине на Косову и Метохији, а да је онај део културне баштине који је заиста успео да преживи паљења, ломљења, скрнављења није опстао захваљујући бризи Приштине, већ пожртвованости српског народа, државе Србије и сталног указивања међународној заједници на ове насртаје.
„Министарство културе и информисања и овом приликом изражава потпуну посвећеност заштити културног наслеђа и културних вредности од узурпације, фалсификата и свих других облика насиља“, поручује се у саопштењу.
Прочитајте још:
Коментар