Ерупција вулкана у Конгу: Лава све ближа граду, становници у паници напуштају домове /видео, фото/

Након ерупције вулкана Нијарагонго у Демократској Републици Конго, власти су активирале план о евакуацији грађана из Гоме пошто је лава стигла до аеродрома надомак града. Ерупција је изазвала панику међу грађанима који беже у суседну Руанду.
Sputnik
Ерупција вулкана почела је у суботу око 19 сати по локалном времену, а медији извештавају да је небо потпуно црвено и да се осећа јак мирис сумпора.
Планина на којој се налази вулкан налази се на десетак километара од Гоме, града са око 670.000 становника који је на само километар од границе са Руандом.
​У многим деловима града нема струје.
​Многи становници града су се пешице упутили ка суседној Руанди. На снимцима и фотографијама објављеним на друштвеним мрежама види се да међу њима има и деце.
​Медији у Руанди наводе да је више од 3.000 људи већ прешло границу, а они ће бити смештени у школама, црквама и другим објектима.
​Портпарол владе Конга Патрик Мујаја је на Твитеру објавио да се разматрају хитне мере у вези са новонасталом ситуацијом.
Последња ерупција вулкана Нијарагонго догодила се 2002. године и тада је живот изгубило 250 људи, а 129.000 је остало без крова над главом.
​Стручњаци страхују да би активности вулкана код Гоме у последњих пет година могле бити најава да ће се поновити трагичне ерупције из 1997. и 2002. године.
Коментар